Fenntartható utazás

35 egyszerű tipp, ha továbbra is fontos számunkra a felelősségteljes utazás ( 35 könnyen alkalmazható tipp utazás idején, ha számodra is fontos a környezeted)

A világjárvány hullámainak szünetében a külföldre szervezett utak jóval nagyobb jelentőséggel bírnak, mint annak megjelenése előtt. A legtöbben az úti cél megválasztásánál mindössze három szempontot vesznek figyelembe: az adott országba karantén és PCR teszt nélkül lehessen belépni, valamint tudjunk Covid-19 biztosítást kötni az utazás idejére. Ilyen feltételek mellett nem csoda, ha az úti cél már majdnem mellékes is. Miután megtaláltuk a megfelelő, lehetőleg jó távoli célpontot, megkötöttük az utas biztosítást, már csak azon kell izgulnunk, hogy ne töröljék a járatunkat. Ha végre kiszabadulunk a mindent tilos országából, olyan könnyedén elérhető célokat tűzünk magunk elé, amelyek a fenntartható utazás szempontjából nem hogy feleslegesek, hanem kifejezetten károsak. Csak, hogy néhányat említsek ezek közül: olyan több csillagos szállodákban foglalunk szállást, amelyeket nagyobb szállodaláncok üzemeltetnek. Ha már úgyis itt vagyunk, igyekszünk itt is étkezni, mert azt gondoljuk, hogy ami drága, az higiénikus is. Törekszünk arra, hogy jó sok selfie-t készítsünk, amelyek lehetőleg az összes külföldön töltött lépésünket megörökítik. Ha lehetőség van rá, akkor már nem hagyjuk ki az olyan ártatlannak tűnő turista programokat sem, mint az elefánt hátán való közlekedés, és a delfinekkel úszás. Külön hagyománya van annak is, hogy a tengeri csillagokat fogdossuk, miközben közeli képet készítünk róluk, arról nem is beszélve, hogy mennyire szeretünk a legszexibb bikininkben pózolni, miközben egy hatalmas korallzátony szélén kapaszkodunk a víz mélyén.

Írásommal arra szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy ne feledkezzünk meg a felelősségteljes utazásról a világjárvány alatt sem.  

  1. Kerüljük a Távol-Keleten gyártott ú. n. fast fashion termékeket

Annak ellenére, hogy a fast fashion termékekhez viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, az ezeket előállító cégek mégis óriási bevételre tesznek szert. Ennek hátterében főként a rendkívül olcsó távol-keleti munkaerő áll. A Távol-Keleten élő alkalmazottak hihetetlen teljesítményre képesek akár embertelen körülmények között is. A termékeik értékesítéséből származó profitot a multik önös céljaikra használják fel, nem pedig arra, hogy az éhbérért dolgoztatott munkások munkakörülményein javítsanak, vagy a bérüket emeljék. A fast fashion termékek óriási ökológiai lábnyomot hagynak, ugyanis az olcsóbb ruhát nagyobb valószínűséggel dobjuk ki egy-két használat, vagy néhány mosás után, mert úgyis tönkremegy.

De mégis milyen ruhákat vásároljunk, ha fontos számunkra a fenntarthatóság? Támogassuk a helyi vállalkozókat valamint azokat a designereket, akik használt ruhákból hoznak létre újakat. Ha pedig igazán egyedi darabokra vágyunk, és még egy kis kreativitás is szorult belénk, akkor mi magunk is elkészíthetjük ruhatárunk jelenős részét.

2. Ne vigyünk felesleges ruhákat magunkkal akkor sem, ha elutazunk valahova. Törekedjünk a kapszula gardrób használatára, használjunk kevesebb, de egymással jól kombinálható ruhákat. Ha kevesebb ruhát viszünk magunkkal, kisebb lesz a csomagunk súlya, ezáltal a repülő is könnyebb lesz, így kevesebb üzemanyagot fogyaszt.

3. Nejlon zacskó helyett használjunk saját szatyrot

4. Palackozott víz helyett igyunk csapvizet

Amikor leemelünk egy palack ásványvizet valamelyik áruház polcáról, nem is gondolunk bele, mennyi vizet használnak fel csupán egyetlen liter ásványvíz előállítása során.

A PET palackot, amiben az ásványvizet tárolják, kőolajból állítják elő. Csak a palack gyártása során 3 liter vizet használnak fel. A palackba kerülő ásványvíz felszínre hozatala szintén víz és energia igényes folyamat. A palackozott vizet műanyagba csomagolják. A műanyag előállításához is vizet használnak. A PET palackokat általában nem ott állítják elő, ahol a felszínre hozzák, és a palackozott vizet sem ott fogyasztják el. Így mindent szállítani kell, a szállítás pedig üzemanyag igényes. Egy liter palackozott víz előállításhoz nagyjából 9 liter vizet használnak fel, tehát sokszorosát annak, ami a palackba kerül.

5. Nagy áruházláncok polcain található, előre csomagolt import zöldségek, gyümölcsök helyett vásároljunk a piacon helyiek által előállított termékeket

eper m

6. A bevásárlóközpontban kapható zöldségeket, gyümölcsöket az ingyenes zacskók helyett tehetjük saját, többször is felhasználható zacskókba

7. Vigyünk magunkkal az útra saját kulacsot, evőeszközöket, fém bögrét, konyharuhát

8. Ne használjunk szívószálat, műanyag eszközöket, poharat

Nem is gondolnánk, hogy egy véletlenül elejtett szívószál a strandon, mellyel a koktélunkat szürcsölgettük, vagy egy műanyag pohár, amelyből egy jó hideg üdítőt hajtottunk fel, nemcsak a saját közvetlen környezetünkre lehet káros hatással, hanem a tengerek, óceánok élővilágára is.  Egyre gyakrabban hallani arról, hogy a tengerekben, óceánokban felhalmozódó műanyag a tengeri emlősök, halak szervezetébe kerül, ezek húsának fogyasztásával pedig visszakerül az emberhez, méghozzá táplálék formájában. A műanyag előállításához nemcsak kőolajat, vizet, hanem egyéb adalék anyagokat is használnak, ráadásul, miután elhajítottuk őket, a környezetből is felszívódhat a műanyagba mérgező vegyi anyag. A bomlásnak indult műanyag szemcséi a tengeri élőlények szervezetébe kerül, amely nemcsak az élőlényre van káros hatással, hanem embriójának fejlődésére is.   

9. Szállás foglalásnál részesítsük előnyben azokat, amelyeket helyiek üzemeltetnek, kerüljük a nagy szállodaláncok által üzemeltetett szállásokat

10. Használjunk saját törölközőt ahelyett, amit a szállásokon adnak

A szállodák azokat a törölközőket is előszeretettel mosatják akár napi szinten is, amelyekhez hozzá sem értünk. Ehhez rengeteg vizet és fertőtlenítőszert használnak, ami finoman szólva sincs a környezetünk hasznára. Ha a saját törölközőnket visszük, akár fejenként kettőt is, akkor mindezt elkerülhetjük.

11. Vigyünk saját sampont, tusfürdőt, használjunk saját fürdőszivacsot

12. Gyűjtsük szelektíven utazás alatt is az általunk létrehozott hulladékot

13. Az előre csomagolt szendvicsek helyett készítsünk magunknak szendvicseket, vagy süssünk valamilyen sós ropogtatni valót az utazás kezdetére

14. Használjunk napelemes töltőt, és ne a konnektorba dugdossuk be folyton a telefonunkat

15. Ha ajándékot szeretnénk venni, keressük a helyben készült, helyiek által előállított kézműves termékeket

16. Repülés helyett utazzunk busszal, vonattal, stoppal, így még akár egy-egy éjsza árát is megspórolhatjuk, ha messzire megyünk

A világ emberi eredetű széndioxid-kibocsátásának a 2-3 %-ért a légiközlekedési ágazat a felelős. A repülők egységnyi, utaskilométerenkénti szén-dioxid kibocsátása duplája a személygépkocsikénak, és mivel a károsanyag kibocsátás az atmoszféra felső rétegeiben történik, ezért sokkal nagyobb károkat okoz, mintha ugyanez a földfelszín közelében történne.  A kerozint égető repülők nemcsak szén-dioxidot termelnek, hanem más káros gázokat is, mint pl nitrogén-oxidokat. Ma már arra is akad példa, hogy a légitársaság hívja fel az utazók figyelmét a felelősségteljes utazásra. Arra kéri őket, hogy mérlegeljenek, és ha nem szükséges, akkor a rövidebb utak megtételére inkább vonatot vegyenek igénybe. 

Repülővel a Mount Everest fölött

17. Béreljünk biciklit

18. Gyalogoljunk lakott területen is

19. Lakott területen kívül ne térjünk le a túraösvényről

20. Keressünk fel minél több természet közeli helyet utazásunk során is

21. Ne fogdossuk a korallokat, tengericsillagokat és a kagylókat

Amikor meglátunk egy különleges alakú tengericsillagot, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ezek is rendelkeznek azoknak az érzékszerveknek egy részével, amellyel mi. Van szemük, méghozzá nem is kettő, hanem egyből öt, ugyanis mindegyik lábának csúcsán egy-egy nagyon kezdetleges, több lencséből álló szem helyezkedik el. A lencsék egyenként egy pixelt képesek leképezni a körülöttük lévő világból, amely éppen arra elegendő, hogy az állatok ne tudjanak messzire távolodni az otthonuktól. Mielőtt egy kívánatos fotó kedvéért felemelünk egy-egy tengeri csillagot, gondoljunk arra, hogy nekünk jólesne-e, ha a szemünket akár csak pár másodpercig is nyomkodná valaki.  

22. Ne ússzunk delfinekkel

A delfinek ragadozók, természetes környezetükben akár nyolcvan évig is elélnek. Mozgásigényük rendkívül nagy, átlagosan napi ötven kilométert tesznek meg. Egyes delfin fajok akár hatvan méterre is lemerülnek. A delfináriumokban tartott delfineknek nagyon kicsi az élettere a természetes életterükhöz képest. Szenvedésüket semmi sem fejezhetné ki jobban, mint az, hogy a fogságban tartott delfinek mintegy ötven évvel kevesebbet, azaz maximum harminc évet élnek. Ezek az intelligens ragadozók ugyan nem ritkán harminc-negyven fős közösséget alkotnak a természetes környezetükben, azonban sosem mennének olyan közel az emberekhez, hogy azok meg tudják érinteni őket. Ezek ismeretében gondolkodjunk el azon, hogy vajon, milyen módszereket alkalmazhattak idomáraik ahhoz, hogy egy-egy ilyen ragadozót úgy megszelídítsenek, hogy napi szinten turisták tömegei úszhassanak rajtuk, és a kedvükért különféle mutatványokban vegyenek részt.

Delfinek természetes környezetükben

23. Ne üljünk fel az elefántok hátára, és ne vegyünk részt olyan programokon sem, amelyen az elefántokat valamilyen mutatványra használják

Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy észrevegyük, ha egy elefántot rosszul tartanak. Az rögtön látszik a szemén, a testén lévő sérüléseken, de még az is elárulja, ha a fejét ingatja. A háziasított elefántok már ugyan hozzászoktak társaik, vagy az ember közelségéhez, de ahhoz, hogy különböző mutatványokra használják őket, vagy rájuk lehessen ülni, sok szenvedést kellett elviselniük. A jól tartott állatok kommunikatívak, élénkek, érdeklődnek, mozgékonyak, de bármennyire is jól érzik magukat, az emberek szórakoztatása mégis nagyon távol áll természetes viselkedésformájuktól. Egy ázsiai elefánt táplálék szerzés céljából akár tíz-húsz kilométert is képes megtenni naponta természetes környezetében. Ezzel szemben a turisták szórakoztatására használt elefántok mozgásterét egy nagyjából akkora helyre korlátozzák, mint maga az állat, de még itt is leláncolják őket. A tökéletes produkció érdekében pedig szöges botokkal idomítják őket kegyetlen idomáraik.

Azok az állatok, amelyeket turisták szállítására használnak, négyszáz kilogrammot cipelnek a hátukon, ugyanis turistával együtt megközelítőleg ennyit nyom az az ülőszerkezet, amelyet egész nap a hátukon cipelnek.

Teherhordó elefánt

Szerencsére egyre inkább elterjedőben vannak az úgy nevezett etikus elefánt parkok, amelyekben a belépő áráért cserébe akár egy napot is eltölthetünk az intelligens óriásokkal. Etethetjük vagy fürdethetjük őket, de akár sétálhatunk is velük a park területén. Hogy az elefántoknak biztosított legyen az ellátásuk, nemcsak azoknak érdemes felkeresni ezeket a helyeket, akik egy igazán cool selfie-re vágynak.

Etikus elefántpark

24. Bátran vegyünk részt ingyenes városnéző sétákon

25. Cseréljünk lakást

26. Keressünk olyan éttermet, ahol helyi alapanyagokból készült ételeket árulnak

27. Kezdjük a napot a helyi piacon

28. Ne igyunk olyan bort utazás alatt sem, amelyet egy másik földrészről, vagy valamelyik távoli országból importáltak, emiatt nagy az ökológiai lábnyoma. Részesítsük előnyben a helyben készült italokat

29. Főzzünk magunknak többször utazás alatt is. Ilyenkor, ha tehetjük, használjunk helyi alapanyagokat

30. A maradékot mindig adjuk a macskáknak

31. Sehol ne hagyjunk semmilyen szemetet magunk után

32. Gyűjtsük a természetben felhalmozott szervetlen hulladékot

33. Töltsük le az útikönyvet a telefonunkra

34. Ahelyett, hogy jegypénztárban vennénk meg a buszjegyünket vagy a vonatjegyünket, használjunk mobil applikációt a menetjegyek vásárlásához

35. Ne fizessünk be több napos tengeri vagy folyami hajóutakra

Velencében így fejezik ki a helyiek az óceánjárók elleni ellenszenvüket