Fenntartható utazás

Tavak, trullik, termék, na meg a tenger ( Olaszország egyénileg) 7.rész: Polignano a Mare és Monopoli

Délelőtt elvonatoztunk Monopoli-ba, és miután otthagytuk a cuccainkat a lefoglalt szálláson, megreggeliztünk. Ezúttal egy olyan kisboltot választottunk, ahol a csemegepultban található hozzávalókból a szemünk láttára készítették el a szendvicseket. Monopoli-ból Polignano a Mare felé vettük az irányt, ami mindössze öt percre volt innen vonattal. A nap nagy résztét itt töltöttük, este pedig Monopoli-t fedeztük fel. Mivel az összes templom nyitva volt még sötétedés után is, így nem lett volna érdemes korábban kezdeni. A városnézést követően pedig olyan sokáig válogattunk a zsúfoltabbnál zsúfoltabb éttermek között, míg végül úgy döntöttünk, hogy inkább otthon harapunk valamit.

Polignano a Mare
Az egykor népszerű barlag hotel és étterem Polignano a Mare-ben
Polignano a Mare
Polignano a Mare sziklás, üreges tengerpartja
Polignano a Mare
A város zegzugos utcái
Polignano a Mare
Monopoli
Monopoli

A város legfontosabb látnivalói között szerepel az az V. Károly által építtetett ötszögletű erőd az ezernégyszázas évekből, amely eredetileg katonatisztek rezidenciája volt, később börtön lett, napjainkban pedig kiállításoknak és konferenciáknak ad helyet.

Monopoli

Monopoli katedrálisát ( Basilica of the Madonna della Madia) a XII. század elején kezdték építeni, de mivel nem állt rendelkezésre elegendő gerenda az építkezéshez, a tető befejezetlen maradt. Egy napon azonban csoda történt. A tenger egy hajót sodort a partra, rajta egy Szűz Mária ikonnal. Ennek köszönhetően a hajó faanyagából be tudták fejezni a katedrális tetejét. Néhány száz évvel később azonban a csodát számos balszerencse követte. A katedrális négy haragtornya közül három az 1528-as ostromban sérült meg, 1686-ban pedig az utolsó torony is összeomlott maga alá temetve negyven embert.

Bár a XVII. században épült Chiesa di Santa Maria del Suffragio detta del Purgatorio közel sem olyan díszes, mint a mellette álló katedrális, mégis nagy jelentőséggel bír, ugyanis egyike a Dél-Olaszországban épült ú. n. „purgatórium” templomoknak. Létrejöttük a reformáció terjedésének köszönhető. A katolikusok a reformáció megjelenése után is fontosnak tartották a bűnbánatot, ennek érdekében „purgatórium” templomokat építettek, melyek leginkább díszítésükben térnek el a többi katolikus templomtól. Ezeket, ahogy a nevük is utal rá, purgatóriumbeli jelenetekkel díszítettek. A Monopoliban található templomnak nemcsak a bejárata koponyákkal teli, hanem a rézből készült ajtaján is csontvázak láthatók, ráadásul a főhajóba sem léphetünk be anélkül, hogy a szemünk ne akadna meg az előcsarnok falain lévő purgatóriumi jeleneteken. A monopoli templom fenntartói azonban még ennél is továbbmentek, és a XVIII.-XIX. században még néhány helyi lakos múmiáját is elhelyezték a purgatóriumi jelenetek alatt az előcsarnokban. Az, hogy az elénk táruló látványról kinek jut eszébe a bűnbánat fontossága, már más kérdés.

Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli

Fájó szívvel hagytuk ott ezt a hangulatos várost, de muszáj volt visszamenni Bari-ba. Indulás előtt itt szerettük volna elkölteni az utolsó ebédet. Mivel éppen szieszta idején érkeztünk, csak néhány turistásabb hely volt nyitva. Egy ekkora hiba azonban még a legalaposabban megszervezett túrába is belefért volna.

Szent Miklós-templom, Bari
Szent Miklós-templom, Bari

Ez a templom az egyik legfontosabb állomása az általunk is ismert Szent Miklós legendájának.