Fenntartható utazás

Minden, amit Santorini-ről tudni kell 2024-ben

Santorini története, látnivalói, programok, utazás, szállás, közlekedés

Santorini a kék kupolás, fehérre meszelt templomok szigete, az egykori Atlantisz örököse.

Santorini
Santorini

Santorini és az egykori Atlantisz

Talán nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna a mítosz és a valóság határmezsgyéjén mozgó Atlantiszról, és a névvel szorosan egybefonódó híres görög filozófusról, Platónról, aki a Timaiosz és Kritiasz című műveiben Atlantisz mítoszát a valóság szférájába emeli át. A nagy és csodálatraméltó állam szigetek és szárazföldek ura volt. A civilizációs fölénnyel rendelkező Atlantisz tíz nagyvárosa közül a Kritiaszban Platón kettőről ír részletesen: Métropolisz-ról, és Basziliké Politeiá-ról. Platón leírása alapján az előbbit Santorini-vel, az utóbbit Krétával azonosítják. A görög régészek ugyan vitatkoznak azon, hogy Santorini, vagy Kréta volt- e az egykori Atlantisz, egy dologban azonban egyetértettek: az ősi civilizációt egy vulkán tüntette el a föld felszínéről Kr.e. 1500-ban. A tűzhányó kitörésének tetőpontján a sziget központi és nyugati része leszakadt létrehozva a világ legnagyobb kalderáját. Mintegy 83,5 km2 süllyedt 300-400 méter mélyre a tengerbe. A szigetnek mindössze három része maradt a tengerszint fölött: egy nagyobb, sarló formájú az egykori sziget keleti oldalán, és két kisebb a nyugati oldalon: Therasia és Aspronosi.

Therasia és Aspronosi
A templom kupolája mögött a háttérben az egykori Santorini két nyugati maradványa látható: Therasia és Aspronosi

Felvetődhet bennünk a kérdés, mégis hogy keletkezett akkor a másik két sziget, Palea Kameni, és Nea Kameni?

Az első nagyobb kitörést Kr.e. 197-ben egy másik kitörés követte, amelynek lávájából keletkezett a Palea Kameni-sziget. Néhány száz évvel később újabb kitörés következett, amely egy másik szigetet hozott létre, azonban ez illeszkedett az elsőhöz.

A XVI. századi aktivitások a Nea kameni-szigetet hozták létre, melyhez 1866-ban két újabb kitüremkedés kapcsolódott. A XX. században többször is aktív volt a vulkán, az így létrejött lávatömeg ismét a Nea Kameni-sziget kiterjedését növelte. A tűzhányó kráteréből forró gőz és kénes gázok szivárognak, motorcsónakkal könnyen megközelíthető. A magma központja feltehetőleg 1000 méter mélyen van a tenger szintje alatt.

Fira

Santorini felfedezését érdemes Fira-ban kezdeni.

Santorini

A sziget középső részén fekvő fővárostleginkább egy az ég és a tenger között lebegő hófehér sasfészekhez hasonlítják. A kikötőjétől a városközpontba szamárháton,libegővel, esetleg gyalog lehet feljutni. Ez eseteben mintegy 587 lépcsőfokot kell megmásznunk. Fira látnivalói között első helyen szerepel a Régészeti Múzeum, és az Ősi Théra Múzeum, a templomok közül pedig a Keresztelő Szent János-templom a legjelentősebb, de persze mindegyik megér egy misét…

Fira, Santorini
Fira

Az óceánjáró hajókról Santorini-re özönlő turisták mind Fira kikötőjébe érkeznek. Könnyen kitalálhatjuk, hogy a sziget egyik idegenforgalmi látványosságának számító szamaragolást hány százan próbálják ki nap mint nap. Nyílt titok, hogy a szamarakat embertelen körülmények között tartják, éheztetik, szomjaztatják őket, és pihenés nélkül hajtják őket egész nap a forróságban a közel hatszáz lépcsőn fel, le. A tudatos utazó azonban a szamaragolás helyett a libegőt, vagy a gyaloglást válassza inkább!

Firostefani

Még szinte el sem hagyjuk Firát, máris egy hangulatos falucskában, a fővárossal szinte egybeépült Firostefani-ban találjuk magunkat. A két település között máris egy népszerű látnivalóra akadunk, amely nem más, mint a Fira három harangjaként (Three bells of Fira) emlegetett Áldott Szűz Mária-templom.

Fira három harangja
Fira három harangja

Táblákon jelölték, hogyan lehet megközelíteni.

Fira három harangja
Fira három harangja

Ha már itt járunk, nézzük meg az Agios Nikolaos- kolostort is (Monastery of Agios Nikolaos). A szigeten lévő két kolostor közül ez az egyik, ráadásul női zárda működött benne. Az apácazárda celláit a XVII. században építették egy kisebb háromhajós templom köré, napjainkban leginkább a folklór múzeumáról és az ikonosztázáról ismert.

Firostefani, Santorini
Firostefani, Agios Nikolaos-kolostor

Imerovigli

Elkerülhetetlen település, ha Firostefani-ból észak felé vesszük az irányt. A kaldera legmagasabban fekvő lakott területe. Helyzeténél fogva lélegzetelállító a kilátás a tengerre.

Imerovigli, Santorini
Imerovigli

Innen kijelölt ösvényen közelíthető meg a település fő látnivalója, a Skaros- szikla, rajta egy XIII. században épült velencei erőddel. Az erődnek köszönhetően ebben az időben egyre többen telepedtek le Skaros-ban, így hamar a sziget fővárosává nőtte ki magát. A vulkánkitörések, és az egyre gyakoribbá váló földrengések azonban teljesen elnéptelenítették.

Skaros-szikla
Skaros-szikla, velencei erőddel

Oia (Ía)

Imerovigli-től néhány km-re, északra található. Ez az egyetlen olyan település, amelyet szavakkal nehéz leírni. Apró templomok, szélmalmok, zegzugos utcácskák, a szikla oldalára épített butikhotelek kisebb-nagyobb úszómedencéi határozzák meg az apró település jellegét.

Oia, Santorini
Oia zegzugos utcácskái
Oia, Santorini
Oia butikhotelek tömege a szikla kaldera felőli oldalán

Bár viszonylag gyorsan bejárható, ahhoz hogy ne maradjunk le egyetlen apró részletéről sem, érdemes elidőznünk néhány órát.

Oia
Oia utcáin bolyongva

A képeslapra illő helyszínek sokasága közül azonban mégis kiemelnék néhányat. Az egyik, amelyet még a velenceiek építettek az 1400-as években, és amely egyben a legnépszerűbb naplemente helyszín is Oia-ban, az Agios Nikolaos-erőd, ismertebb nevén az Oia-kastély (Oia Castle).

De érdemes közelről megnézni az Anastasi-templomot, valamint a St. Spirydon-templomot, amelyek nemes egyszerűséggel csak Santorini három kupolájaként (Three domes of Santorini) emlegetnek.

Santorini három kupolája
Santorini három kupolája
Santorini három kupolája
Santorini három kupolájából kettő
Oia
Oia szélmalmai
Oia
Oia naplemente
Oia
Oia éjszaka

Oia-ban járva nem szabad megfeledkezni az Amoudi- öbölről sem (Amoudi Bay). A frissen fogott halakból és tenger gyümölcseit felszolgáló éttermeiről híres. Ha még nem fáradtunk el a sok gyaloglásban, akkor egy sziklába vájt ösvényen ereszkedjünk le Oia-ból, mindössze negyed óra innen.Ha már unjuk a gyaloglást, autóval is megközelíthetjük.

Amoudy-öböl Oia
Amoudi-öböl Oia

Pyrgos, Emporio, Megalochori, az autentikus helyek kedvelőinek. Ezeken a helyeken láthatjuk igazán a sziget valódi arcát. Ugyanúgy andaloghatunk itt is a macskaköves utcákon a fehérre meszelt harangtornyok, és a kék kupolás templomok mellett, mint a Firától északra található turista csalogató településeken, csak egy jóval autentikusabb környezetben.

Amit feltétlenül érdemes megnézni, ha már úgyis itt járunk:

Pyrgos, és a az Illés Prófétáról elnevezett monostor, azaz a Profitis Ilias- kolostor (Monastery of Prophet Elias). Pyrgos és Kamari között található és Santorini legmagasabb pontján (565 méter) áll. A sziget legrégebbi monostora 1712-ben épült. Az erődként is funkcionáló épületet a XIX. század elején a görög nyelv és irodalom iskolájaként tartották számon, 1860-tól azonban fokozatosan hanyatlásnak indult, az 1956-os földrengés pedig jelentős károkat okozott az épületben.

Mindenképp érdemes ellátogatnunk ide, mert jelentős egyházi tárgyakból, bizánci ikonokból álló gyűjteménnyel rendelkezik. Az 1200 darabot számláló bőrkötéses könyvtárában pedig kézírásos kódexeket, és több nyelven megfogalmazott könyvritkaságokat is találunk, úgy mint II. Fülöp spanyol király fiának héber, latin, görög nyelvű Ó- és Újszövetsége. A kolostor néprajzi múzeumában pedig megnézhetjük, milyen mesterségeket űztek egykor a szerzetesek, valamint a sziget lakossága. Találunk köztük kádár- és kovácsműhelyeket, de láthatjuk hogyan dolgozott a cipész, és gyertyaöntő is.

Autóval is megközelíthetjük, de ha busszal közlekedünk a szigeten, akkor a Firából Perissa-ba induló buszról a tizenötödik megállóban szálljunk le, ahonnan aztán gyalog folytathatjuk az utat. Innen már csak mintegy 3 km-t kell megtenni.

Profitis Ilias
Profitis Ilias- kolostor

Pyrgos közelében egy másik látnivalót is érdemes felkeresni, amely nem más, mint az Elveszett Atlantisz Múzeuma (Lost Atlantis Experience Museum). A belépőjegy 16 Euro. Ez a világon az első Atlantisz-múzeum. Az interaktív múzeum legkülönlegesebb eleme a 9D-s mozi, melynek segítségével mi magunk is szemtanúi lehetünk, hogyan pusztult el az ősi civilizáció, mekkora katasztrófát okozott a hatalmas erejű vulkán.

Emporio-ban a középkori erőd romjait nézhetjük meg, zegzugos utcáin az arabos hangulatú kükladikus építészet különleges egyveleget alkot.

Megalochori jellegzetes boltíves haragtornyáról híres amellett, hogy utcáin sétálva az embernek az az érzése támad, hogy egy újabb mesevilágba csöppent. Az ilyen látvány kedvelőinek érdemes itt elveszni néhány órára a macskaköveket koptatva.Itt található a sziget egyetlen barlanglakás-múzeuma is.

Megalochori
Megalochori

Akrotiri, Théra

A régészet kedvelői számára kötelező Akrotiri és Thera régészeti lelőhelyeinek megtekintése. Jó hír, hogy az Akrotiriben vásárolt belépőjeggyel Théra ásatási területére, valamint a firai Ősi Théra Múzeumba is be lehet lépni. Három napig érvényes, ára 12 Euro.

A görög Pompeji néven elhíresült Akrotiriben 1967-ben kezdték meg az ásatásokat, melyek során egy Kr. e. 1500 körüli időszakra datálható, jó állapotban megmaradt bronzkori település került elő. A lelőhely érdekessége, hogy nemcsak teljes magasságban megmaradt falakra bukkantak itt, hanem egész házak, sőt érintetlen freskók is előkerültek. Bútorokat, használati tárgyakat, sőt még ételmaradványokat is találtak, emberi tetemet azonban egyet sem. Ez azt jelenti, hogy a helyiek feltehetőleg még jóval azelőtt elhagyták otthonaikat, mielőtt a vulkán kitört volna. Az emberek minden értékes tárgyat magukkal vittek, szerszámokat, pecsételőket, ékszereket. A vastag vulkáni hamuval borított településre később sem tértek vissza.

Miután alaposan elfáradtunk abban, hogy a fennmaradt leletekből megpróbáljuk kitalálni, hogyan éltek a bronzkori emberek, érdemes néhány pillantást vetni a település közepén húzódó erőd, a La Ponta romjaira, majd pedig a sziget csúcsa felé venni az irányt, és megnézni Santorini egyetlen világítótornyát.

Akrotiri
Naplemente Akrotiri világítótornya közelében

Théra ókori városa a sziget második legmagasabb pontján, 360 méterrel a tenger szintje fölött található Mesa Vuno sziklás oldalában helyezkedik el. Az 1895-ben megkezdett ásatásokból egyértelműen kiderül, hogy Théra egy évezreden keresztül a sziget központja volt. A nyolcszáz méter hosszú, és kétszáz méter széles ásatási terülten feltárt épületek, templomok romjai, kerámiák, cserépedények és pénzérmék segítségével a sziget múltját egészen a dór bevándorlástól a Római korig tudták rekonstruálni.

Santorini strandjai

A temérdek látnivaló mellett nem szabad megfeledkezni Santorini különleges strandjairól sem, melyek a partokat borító kőzet színének megfelelően változnak. Vannak vulkanikus eredetű feketék, vörösek, de még fehér partok is.

Red Beach-et Akrotiri-ből lehet leginkább megközelíteni. Mintegy 2 km-re van innen. Ahogy a neve is jelzi, a part menti vörös sziklákról kapta a nevét. Nemcsak fürdőruhát, de snorkey felszerelést is érdemes vinni magunkkal, ha a víz felszínén lebegve szeretnénk csodálni a tenger mélyén lévő vörös sziklaformációkat.

Red Beach
Red Beach

White Beach: a strandot közrefogó fehér mészkősziklákról kapta a nevét. A Red Beach-től délnyugatra van, és az innen induló hajótaxikkal lehet csak megközelíteni.

Kamari Beach: A sziget keleti oldalán, Kamari közelében található, ahogy a neve is jelzi. Fekete kavicsos strandja van.

Perissa Beach: A sziget délkeleti oldalán Perissa közelében húzódik. Hosszú, fekete homokos partja van.

Perissa Beach
Perissa Beach

Monolithos Beach: A sziget keleti oldalán terül el, a sarló külső ívének közepén. Firával szemben. Sekélyebb vize miatt a gyerekes családok kedvence.

Amoudi Beach : a legritkábban emlegetett strand az Amoudi-öböl közelében bújik meg a meredek a sziklák oldalában. Sziklás partja miatt hirtelen mélyül, ezért talán kevesebben keresik fel, mint a többi strandot Santorin-in. Mivel kevés a hely a parton, bárok sincsenek, és zuhanyzók sem, ettől függetlenül kihagyhatatlan.

Amoudi Beach
Amoudi Beach

A part közelében magasodó, vízből kiálló szikla, a Szent Miklós- szikla teszi olyan különlegessé ezt a helyet. Nemcsak az ugrók kedvelt célpontja, hanem az úszóké is. A jó úszók könnyedén átúsznak a part és a szikla közötti „csatornán” a tengerben, így a vízből könnyedén megtekinthetik a sziklára épült apró templomot, a Szent Miklós-templomot. Nemcsak lenyűgöző, de egyedi látványt nyújt. A sziklát persze motorcsónakkal is körbe lehet járni.

Amoudi Beach
Amoudi Beach

Santorini programok

Borkóstolók

Borkóstoló
Borkóstoló

Biztosan mindenki látott már fotót a talajon lévő kosarakban termesztett szőlőről. Ezeknek a képeknek a többsége Santorinin készült, és amit az avatatlan szem kosárnak lát, az valójában egyfajta szőlőkötözési mód, amely az olyan szeles helyeken, mint amilyen Santorini is, a leghatékonyabb. Mivel itt állandóan fúj a szél, nem tudják lugasokra futtatni a szőlőt, mert kárt okozna benne az időjárás, hanem a talaj közelében tartják. Santorinin nemcsak a vulkanikus talaj kedvez a szőlőtermesztésnek, hanem a meleg, száraz levegő is, melynek köszönhetően korán, már augusztusban szüretelnek.

A vulkanikus talajon termesztett boroknak pedig párja nincs, ezért érdemes többet is megkóstolni belőlük. Ebben segítségünkre vannak a helyi borászatok által szervezett borkóstolók. Ahogy minden programból többféle közül lehet válogatni Santorinin, így a bórkóstolókból is bőséges a választék.

Borkóstoló
Borkóstoló

Ha másra nem futja az időnkből, akkor legalább a Bormúzeumot (Santorini Wine Museum) érdemes megnézni. Az itt látható kiállítás segítségével meggyőződhetünk arról, mennyire fontos a szigeten a borászat. A Bormúzeum néven híressé vált borászatot 1870-ben alapította a Koutsoyannopoulos testvérpár. Másfél évszázad elteltével is ugyanannak a családnak a tulajdonában van, azzal a különbséggel, hogy immár a család negyedik generációjának tagjai igazgatják. A világ legidősebb, saját gondozású szőlőültetvényének borospincerendszere is egyedülálló a világon. A nyolc méter mélyen fekvő 300 méter hosszú, labirintusszerűen kialakított pincerendszerben megismerhetjük a családi borászat történetét, de azt is mennyire nagy jelentőséggel bír a szigeten a szőlőtermesztés, borkészítés.

Bor

Ha mégis úgy döntünk, hogy egy bórkóstolón is részt veszünk, akkor ezen a helyen öt fajta borkóstoló „csomag” közül választhatunk: bronz, ezüst, arany, platina és gyémánt. A legolcsóbb, a bronz csomag 20 Euro-ba kerül, és öt féle bort kóstolhatunk meg, a drágábbak nemcsak minőségi borokat, de harapnivalót is tartalmaznak.

Borkóstoló
Borkóstoló

Hajókirándulás

Most, hogy már tudjuk, hogyan keletkeztek a Santorini környéki szigetek, könnyedén beláthatjuk, hogy a hajókirándulás kihagyhatatlan a programok közül. Szerencsére többfajta hajókirándulás közül választhatunk, csak sikerüljön választani.:) Vannak délelőtti, délutáni, egész napos kirándulások, sőt kifejezetten a naplemente nézésre szervezett programok. A kirándulások többsége nemcsak a kalderában való hajókázást foglalja magába, hanem az egykori sziget két kisebb maradványán való programokat is. A vulkáni eredetű Nea Kameni-szigeten egy rövidebb túrázás során a résztvevők megnézhetik a megkövesedett lávakiömléseket, és megtapasztalhatják milyen érzés egy aktív vulkánon sétálni, majd pedig a Palea Kameni-sziget strandján a kénes, meleg vízben fürdeni. Az egész napos programot egy felejthetetlen naplementét követően helyi, frissen készült ételekből készült hangulatos vacsorával szokták zárni Therasia szigetén.

Nea Kameni
Nea Kameni
Santorini
Santorini